Tanuljon a gyerek a nyári szünidőben?

Megkezdődött a nyári szünidő!
Minden gyerek kitörő örömmel fogadja, a szülők is lélegzethez jutnak egy kicsit....
Mégis hamar felmerül a kérdés, hogy mit csináljon a gyerek a sok felszabadult időben? Milyen értelmes, esetleg fejlesztő tevékenységgel kössük le az idejét? Tanuljon-e vagy ne a szünetben?
Nézzük, mi a legjobb technika!



Természetesen mindkét verziónak megvan a maga jó oldala...
Azt is mondhatjuk, hogy ne tanuljon, hiszen a "szabadságát" tölti, de azt is válaszolhatjuk, hogy bizony tanuljon, mert különben sokat fog felejteni. Meg kell tehát keresni az arany középutat!

Mitől függ?
Az sem mindegy, hogy a gyerek milyen évfolyamba jár (alsóbb évfolyamokon fontos a nyári szinten tartás), illetve figyelembe kell venni a gyerek egyéni sajátosságait, hiszen, hiszen minden gyereknek más a szükséglete ezen a téren is. Van aki kevesebb, van aki több nyári foglalkozást igényel. Mindenképpen nagyon jól kell ismerni a gyermekünket, és érdemes a tanárral is egyeztetni. Meg kell beszélni, hogy mi az, amit feltétlenül gyakorolnia kell.

Sok pedagógus ad fel a nyári szünetre feladatokat. Ezeket mindenképpen érdemes elkészíteni. Persze nem úgy, hogy leültetjük a gyereket egy időpontban, mondjuk a szünidő utolsó napján, és akkor az egészet egyszerre elkészíttetjük vele! Érdemesebb ezeket a feladatokat megfelelően ütemezni, beosztani és mindig ellenőrizni. Egyszerre csak kevesebbet, akkor amikor kedve is van hozzá.
A kontrollra, a megerősítésre ilyenkor is nagy szükség van!

A szünet elején viszont egy kicsit hagyjuk a gyermekünket teljesen kikapcsolódni és csak egy-két hét után adjunk neki feladatokat!

Emellett fontos, hogy legyünk találékonyak! 
Lehet olyan feladatokat adni, amelyek elvégzése során észrevétlenül tanulhat, gyakorolhat, tapasztalatokat szerezhet. Tehát nem kell az otthoni gyakorláshoz mindenképpen "iskolásdit" játszani!
Néhány egyszerű példa:

  • Nyaralás előtt áll a család. Bízzuk meg a gyereket , hogy tájékozódjon. Utána nézhet a térképen, az interneten, gyűjtsön információkat a településről országról, programlehetőségekről stb.
    Bővíheti a földrajzi, a történelmi, az irodalmi ismereteit, a nyaralás alatt pedig kamatoztathatja azokat. Élvezni fogja!
  • A háztartás kiválóan alkalmas arra, hogy bizonyos ismereteket szinten tarsunk, vagy felelevenítsünk. Jó terep erre a konyha! Receptek elolvasása, értelmezése. Sütés főzés közben egy kis matematikai ismeretek átismétlése. Mértékváltás, és az alapműveletek elvégzése.
  • Olvasson a gyerek úton- útfélen! Mit jelent ez?
    Akármerre is megyünk mindenhonnan feliratok, plakátok, felhívások vesznek körül. Ezeket érdemes elolvastatni a gyerekkel, majd értelmezni is. 
  • A nyári szünetben nagyon fontos az olvasás! Vannak ajánlott könyvek, ezeket mindenképpen olvastassuk el. Ki lehet használni az esőnapokat, vagy a nagy forróságot. Egyszerre mindig csak egy kicsit olvasson, csak annyit, amennyi leköti a figyelmét. Semmiképpen ne legyen teher számára. Mindig beszélgessünk vele az olvasottakról!
  • Az olvasást rövidebb szövegértéses feladatokkal, cikkekkel is remekül lehet gyakorolni, természetesen beszélgetve az olvasottakról! Erre alkalma valamilyen gyerekmagazin, vagy akár a nálunk elérhető Napi Tudás Online Program, bővebb infó róla itt.
  • Nem szabad megfeledkezni a társas játékok nagyszerű hatásáról sem. A jó társasjáték kitűnően fejleszti a gyerek gondolkodását, miközben felhőtlen szórakozást nyújt az egész család számára.

Amit semmiképpen sem ajánlok, az az, hogy a következő tanév anyagát tanítsuk neki a nyári szünetben.

Jó pihenést mindenkinek!

by: Szigetfalvi Mariann

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése