A mozgás szerepe a gyerekek fejlődésében


A mozgás megfelelő ütemű fejlődésének nagyon jelentős szerepe van a gyermek fejlődésében, hiszen a mozgás kapcsolatban áll az idegrendszer fejlődésével, érésével. 
Ha a mozgás bármelyik szakasza, vagy annak kellő begyakorlása kimarad a gyermek fejlődéséből, akkor azzal együtt az idegrendszer érése is sérül. 

A kapcsolódó észlelő és irányító központok nem fejlődnek, nem differenciálódnak. Több terület elégtelen fejlődése tanulási zavarhoz, nehézséghez, viselkedési, magatartási  problémákhoz vezethet.
A mozgás segítségével fejlődnek az agyi rendszerek. Nézzük részletesebben, hogy milyen szerepe van a mozgásnak ebből a szempontból.


Sokszor hallani azt anyukáktól, hogy az ő gyerekük milyen gyorsan megtanult járni, ülni, nem is igazán kúszott, mászott előtte. Ez nem jó. A gyereknek az egészséges fejlődés érdekében szüksége van arra, hogy minden fejlődési szakaszon végigmenjen. Szüksége van arra, hogy kússzon, másszon. Ezek azok a mozgásformák, amelyek megtanítják a gyereket a lábmunkára. Ekkor hangolja össze először a kéz és a lábtechnikáját. Ezáltal fejlődik  mozgáskoordinációja.
Erre a későbbiekben igen nagy szüksége lesz.
A kúszás, mászás során a kisbaba megismeri a körülötte levő világot, ezek a mozgások teszik lehetővé számára, hogy elérjen, megfogjon bizonyos dolgokat. Tehát az információszerzésben is nagy szerepük van. Ebben az időszakban egyfajta kommunikációs eszköz is a baba számára.
A mozgásfejlődésnek is megvannak a szakaszai. Sok szülő szeretné siettetni azt, mert a másik gyerek már ezt is tudja, azt is tudja. Ez nem jó taktika. Fontos, hogy minden fejlődési szakaszon átmenjen a gyermek, minden mozgás kellően begyakorlott legye. Ennek később a tanulási folyamatnál nagy hasznát vesszük.
Nem szabad tehát a gyermeket siettetni, a legjobb, ha mindenre magától jön rá. 
Persze azért nagyon fontos odafigyelni, mert ha valamelyik mozgás kialakulása nagyon megkésett, vagy teljesen elmaradt, akkor szakemberhez kell fordulni. A megkésett fejlődés hátterében lehetnek fiziológiai problémák.


A mozgás szintje befolyásolja beszédet, a figyelmet, a gondolkodást.
Sok tanulási zavar hátterében éppen a mozgásfejlődés rendellenessége áll, amire akkor nem is gondolunk.
A mozgáskoordináció kialakulásának nagy jelentősége van későbbiekben a tanulási folyamatban. Kihat a gondolkodásra, az írás, olvasás elsajátítására.
A váltott kéz és lábmozgás kialakulása szintén nagy jelentőséggel bír.  Ha ez nem alakul ki megfelelően, akkor megmutatkozhat figyelemzavarban, de akár az írás olvasás területén betűcserével , dyslexiával, dysgraphiával lis. 
Ne féltsük tehát a gyereket olyan mozgásokat végezni, amelyek ezeket elősegítik, mert a későbbi fejlődésükhöz ez szükséges. Az agyféltekék együttműködésére, fejlődésére vannak kihatással, és ha ez nem fejlődik megfelelően, bizonyos szakaszok kimaradnak akkor zavar támadhat.

Szigetfalvi Mariann

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése