A magatartászavar típusai


Egy kis "elmélet", hogy megértsük, mi áll a hivatalos papírokon...
Hiszen gyakran okoz nehézséget pontosan megérteni a szakkifejezésekkel tűzdelt szakértői papírokat.

Hiperkinetikus zavarok
Már az első öt évben kialakuló tünetegyüttes.
Jellemzői: figyelmetlenség, tevékenységek csapongása, kitartás nagyfokú hiánya, nagymértékű impulzivitás, megfontolatlanság, a szabályok gyakori megszegése. Gyakori a kognitív működések zavara, a nyelvi és motoros képességek megkésett fejlődése.

Magatartási zavarok
Jellemzői: a viselkedés jelentősen eltér az adott életkorban elvárhatótól, agresszív, vagy dacos magatartás, a szociális elvárásokat rendszerint áthágja, indulatkitörések, nagyfokú harciasság, erőfitogtatás, durva bánásmód a környezetével.

Kevert magatartási zavarok
A fennálló agresszív, vagy kihívó magatartás keveredik depresszióval szorongással, vagy egyéb érzelmi zavarral.

Emocionális zavarok, amelyek gyermekkorban kezdődnek.
Jellemzői: erős stressz az otthontól, iskolától, személyektől, tárgyaktól való elvárástól, túlzott aggódás szeretett személyek, tárgyak elvesztésétől, rossz álmok. Szokatlanul erős szorongás lép fel.

A szocializáció gyermekkorban kezdődő zavarai
A szociális funkciók rendellenessége. A legtöbb esetben súlyos környezeti tényezők befolyásolják kialakulását. pl.: szelektív mutizmus ( bizonyos helyzetekben nagyon jó a beszédkészsége, máskor pedig nem beszél).

TIC zavarok
Önkéntelen, gyors, visszatérő nem ritmusos mozgás, vagy hangadás. (bizonyos szavak ismétlése, huhogás) Ezek a tevékenységek rendszerint céltalanok.

Szigetfalvi Mariann


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése