A játék szerepe a gyermek fejlődésében


Lassan itt a Karácsony, sok anyuka gondolkozik azon a napokban, hogy mit is ajándékozzon csemetéjének. Ha valami olyasmit szeretnél, amiről tudod, hogy jó hatással van a fejlődésére, akkor fusd át ezt a rövid kis cikket, ami segít helyretenni a játékok szerepét - és ötletet is nyerhetsz belőle.



A kisgyermek fejlődésében nagyon jelentős szerepet töltenek be a játékok.
Már egészen kicsi korban is fontos a szerepe. Néhány hetes csecsemőnek kell, hogy legyen a korának megfelelő játéka: csörgők, különböző lengő, felszerelhető színes figurák.
Ezek azok a játékok, amelyekre először felfigyel a gyermek. Több érzékére is hatással van, látásra, hallásra egyaránt. A szülő is jól nyomon követheti a gyermek reagálását ezekre az ingerekre.
Ahogy a gyermek fejlődik, úgy változnak a játékok is körülötte. A játék az a terület, amely teret ad a gyereknek a kiteljesedésre.


Általa tanul meg sok olyan szabályt, amely a mindennapi élethez elengedhetetlen.
A kisgyermekek szeretnek szerepjátékot játszani. Ezek a játékok mintegy leképezik a felnőttek életét.
A gyerekek eljátszák azokat a szerepeket, amelyeket maguk körül látnak.
Hozzák az otthonról vett szokásokat, azokat megbeszélik társaikkal, elvetik, vagy elfogadják egymás ötleteit.
Ezek a játékok nagyon jól formálják a közösséget, általuk a gyerekek olyan szokásokat, normákat ismernek meg, amire szükségük van. Használják a játékok közben a megfelelő nyelvi fordulatokat.
Ilyen játék például az orvosos, amelyhez lehet kapni az orvosi táskát. eközben a gyerek megtanulja, hogyan kell viselkedni egy orvosi rendelőben, hogyan zajlik egy vizsgálat, és talán még a félelmeit is leküzdi valamilyen szinten
Nagyon hasznos a boltos szerepjáték is. Ehhez megvan minden kellék otthon is, lehet játszani bármikor. Sok hasznos ismeretre tehet szert a gyermek a játék közben. Megtanulhat számos nyelvi fordulatot, viselkedési formát.
Rendkívüli jelentősége van a papás-mamás játékoknak a gyermek életében.
Ez az a játék, amely a családi életről szól, és a családi életre készít fel. Itt a játék közben előtérbe kerülnek az otthoni szokások, nyelvi fordulatok. Minden kisgyermek azt a szituációt szereti eljátszani, amit otthon a családban megtapasztalt.

Ezek a szituációs játékok felnőtteknek is jó lehetőséget kínálnak a gyermekek megfigyelésére. Sok információt hordoznak ezek a játékok egy külső szemlélőnek.
A gyermek fejlődésében a szerepjátékokon kívül sok egyéb játéknak is fontos szerepe van.
A konstruktív építőjátékokat nagyon szeretik a gyerekek, és igen hasznosak is. Fejlesztik a gyermek térlátását, gondolkodását.


A családi társasjátékok is igen hasznosak. Egyrészt együtt lehet a család, másrészt sok területet fejlesztenek ezek a játékok - gondolkodás, logika, helyzetfelismerés, nyelvi készségek stb. Nagyon hasznosak a direkt egy készség fejlesztésére irányuló társasok, mint a Gazdálkodj okosan pl.
Babák, autók is szerepet játszanak a fejlődésében. Ezek azok az örök játékok, amelyek mindig is szerepet kaptak a gyerekek életében, hiszen velük való játékok igen változatosak és hasznosak - jó kiegészítői a szerepjátékoknak.

Szigetfalvi Mariann


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése