A finommozgások fejlesztése

A finommozgások, vagy szaknyelven a finommotorika megfelelő fejlettsége a  feltétele annak, hogy a gyerek szépen írjon és technikai munkáit jól el tudja végezni – rajzolás, kreatív munkák, de akár a cipőfűző bekötése is ide számíthat, tehát minden, ami pici, célzott, irányított mozdulatokat kíván meg tőle.


Sok gyereknél problémát okoz az írás elsajátítása, illetve a megfelelő külalak kialakítása - az ő írásképük általában kusza, rendezetlen, sok az írástechnikai hibájuk. Sok esetben azt mondják, hogy rossz a gyerek kézügyessége, és ez valamilyen szinten igaz is. A háttérben a finommotorika áll tehát, és ezt is, mint mindent, lehet fejleszteni a megfelelő technikákkal
Ezt a fejlesztést is lehet otthon, játékosan végezni. Minden eszköz  a rendelkezésünkre áll, illetve könnyen beszerezhető, vagy a gyerek játékai között megtalálható.

Nézzünk néhány könnyen bevethető technikát!

  • Különböző ujjgyakorlatokat végezhetünk, mondókákkal egybekapcsolva. Pl. mozgassuk meg lazán az ujjakat, a mutató és középső ujjakkal végezzünk cica kaparászást az asztalon, vagy sétáljanak az ujjaink, mint valami kis manók, majd szaladjanak a házba – bármilyen kitalált történetet eljátszhatunk az ujjaink segítségével, a gyerekkel közösen 
  • Gyakoroljuk a tépést - minél kisebb darabokra, először könnyen téphető papírral, például szalvétával, majd ha már a mozdulat megvan, rögzült, akkor lehet keményebb papírral is.
  • Tegyünk le az asztalra korongokat, és azokat egyenként szedessük fel.
  • Biztosan található otthon fonal, a gombolyítás is remek feladat.
  • Gyakoroljuk a gombolást, először nagyobb gombokon, majd egyre kisebbeken. 
  • A cipőfűzés is jó lehetőség a finommozgás fejlesztésére.
  • A gyerekekek nagyon szeretnek gyöngyöt fűzni, és kezdetben ez nem is könnyű feladat, sok gyereknek gondot okoz. Ezért érdemes olyan készletet beszerezni, amelyben többféle gyöngy is megtalálható, kisebb-nagyobb, így az a gyerek is fel tudja fűzni, akinek ez a kezdetekben nehézséget okoz. A gyöngyfűzés nagyon hasznos, mert nem csak a finommotorikát fejleszti, hanem például a ritmusérzéket, a gondolkodást, a szabályosságok felismerését.
  • Segíthet a gyerek a konyhában is, tésztagyúrás kapcsán. Ez a mozgás is megdolgoztatja az ujjakat.
  • Ugyanilyen hasznos tevékenység a gyurmázás is.
  • A legtöbb gyermek szeret rajzolni, festeni, papírt hajtogatni, nyírni. Ezek mind mind remekül fejlesztik a finommozgást.
  • Színezzen sokat, eleinte nagyobb formákat, majd egyre kisebbet.

Láthatjuk tehát, hogy a finommozgások fejlesztéséhez is szorosan kapcsolódik más területek fejlesztése is, a téri tájékozódás, testséma, ritmus, figyelem, gondolkodás. Mindezeket együttesen tudjuk a közös játék során fejleszteni – és általában észrevétlenül ezt meg is tesszük. Érdemes azonban tudatosan odafigyelni, hogy mely területeken van nagyobb szükség a fejlődésre, és ezeket a játékos feladatokat előtérbe helyezni. 
Ha a gyermek valamilyen tanulási zavarral küzd, akkor pedig kiemelt fontosságú ezen területek tudatos fejlesztése a játék során. Ha ez a helyzet nálatok is, kérj egy kis segítséget a gyermek tanárától, aki biztosan tudja, hogy mely területekre kell jobban odafigyelni, és az otthoni közös játék során rengeteget tudsz neki segíteni ilyen egyszerű kis technikákkal.

Szigetfalvi Mariann



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése