A nagymozgások fejlesztése

Folytatjuk ma a múlt héten kezdett témát a mozgással kapcsolatban. Sok édesanya bizonytalan ebben a témában, pedig van néhány otthon is, nagyon könnyen alkalmazható fejlesztő technika, játék, amivel tudjuk gyermekünket segíteni. Erre hoztam ma néhány rövid példát.



A kisgyermek fejlődése  érdekében szükség van a nagymozgások fejlesztésére, amelyek szoros kapcsolaot mutatnak a tanulási képességekkel, zavarokkal. A tanulási zavarok hátterében sokszor a megfelelő mozgásfejlődés hiánya áll. Ezért, ha a gyereknél tanulási nehézség áll fenn, akkor mindenképpen a nagymozgások fejlesztésére is hangsúlyt kell fektetni, mert ennek eredményeképpen nagy mértékben csökkenek a tünetek, javul a figyelme, a koncentrációs képessége, a mozgáskoordinációja, javulnak a tanulási képességei. 

A nagymozgások fejlesztése otthon is könnyen megvalósítható, olyan játékos feladatokkal, amelyeket a gyerek, sőt az egész család élvezhet. Nincs különösebb eszközigénye, elég egy szőnyeg, egy labda, pár apró tárgy.


Nézzünk néhány ötletet!
  • Kúszás, mászás a szőnyegen, a cél valamilyen tárgy elérése, közben kialakul a váltott kéz és lábmunka.
  • Egyenletes járás vonal mentén, a szőnyeg szélén, különböző járásokkal./törpejárás, óriás járás/
  • Hallás utáni járás, bekötött szemmel hang után, ez a hallást is remekül fejleszti.
  • Gurulás a szőnyegen különböző testhelyzetekben, labdával, vagy anélkül.
  • Járás ütemre, ritmusra, ez jól fejleszti a hallást és a ritmusérzéket is.
  • Labdagyakorlatok: labdavezetés egyenes vonalban, labda elkapás álló helyzetben, járás közben.
  • Mocsárjárás: jól fejleszti a gyerek egyensúlyérzékét. Kiépítünk egy pályát: a szőnyeg a mocsár, és kiteszünk néhány lapot, amire kell majd lépni, hogy ne süllyedjünk el a mocsárban. Ezek a pályák kezdetben lehetnek egészen egyszerűek, kis lépéstávolsággal, de később már bonyolíthatjuk, nagy lépéstávolságra, illetve a pálya nehézségét is fokozhatjuk. Ki kell találni, melyik a legegyszerűbb kivezetö út.


Az ilyen feladatoknál fontos, hogy mozgásfejlesztés során együtt fejlesszük a téri tájékozódást és a testsémát. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy mindig jelöljük be a mozgás irányát (jobb, bal, előre, hátra..), a gyerek teljesen járja be a teret. Használjuk a megfelelő kifejezéseket, és tőle is követeljük meg (alatt, fölött, mögött, előtt, között, mellett, jobbra/balra).
A nagymozgások játékos fejlesztése során más egyéb területek is fejlődnek párhuzamosan, például a ritmusérzék, ami minden mozgásnál nagyon fontos, fejlődik a gyerek hallása is.


Szigetfalvi Mariann




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése