Gond van a magatartással? 12 tipp a mindennapokra

Sok szülő küszködik azzal a problémával, hogy gyermeke magatartása nem túl jó, figyelemzavaros, vagy magatartászavaros. Ezek a gondok sokszor olyan súlyosak, hogy a gyerek iskolai előmenetelét is akadályozhatják. 
A szülők ilyenkor gyakran tanácstalanok, hiszen a gyerek képességei jók, a teljesítménye mégis elmarad az ideálistól. Ha Te is ebben a cipőben jársz, találsz néhány egyszerű de hatásos tippet, amit otthon könnyen bevethetsz.


1. Nagyon fontos, hogy fogadd el a gyermeket, a hibáival együtt, és tudja is, hogy elfogadod. (Ha szükséges forduljatok szakemberhez, aki szakmai tanácsaival segíthet ebben.)

2. A szülők pontosan legyél tisztában azokkal az értékekkel, amelyeket közvetíteni szeretnél a gyerek felé, és próbáld kicsit tudatosabban felhívni ezekre a figyelmét.

3. Szintén nagyon fontos, hogy mindig legyél következetes.

4. A gyereknek  legyen a családban napirendje. Ez azért jó, mert biztonságot ad számára.

5. Legyenek szabályok, amelyek a gyermek számára elfogadhatók, követhetők, betarthatók. Csak olyan követelményt állíts a gyermeked elé, amelyet Te magad is betartasz. A szabályrendszer természetesen csak akkor lesz sikeres, ha  a szülő jó példát mutat.

6. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, ha a gyermekeddel beszélsz, vedd fel vele a szemkontaktust. Az ilyen gyerekeknél kiemelten fontos, hogy a beszélgetés során csak rá figyelj, vele foglalkozz - hogy érezze, hogy fontos számodra.

7. Csak akkor hallgasd meg, ha teljesen nyugodt vagy. Zaklatott állapotod ráragad a gyerekre és a beszélgetés nem éri el a célját.

8. Haragosan, dühből soha ne szólj a gyermekedhez. Érezze, hogy Te minden körülmények között mellette ű
állsz, kiállsz érte, bizalommal fordulhat hozzád. Ugyanakkor legyél határozott. Figyelj a hangszínedre, hanglejtésedre, amikor gyermekeddel beszélsz, hogy ne érezzen gúnyt, megbántottságot, haragot a hangodon.

9. Soha ne ítélkezz úgy, hogy meg sem hallgattad. A gyerek ilyenkor ugyanis úgy érzi, hogy magára maradt, nincs kire számítson.

10. Vedd észre viselkedésében a jót, és próbáld meg ezt kiemelni.

11. Tanulj meg felejteni, megbocsátani. Soha ne hánytorgasd fel a régi eseményeket.

12. A napi konfliktusokat zárd le, érezze a gyerek, hogy megbocsátottál neki és bíznak benne. 


Szigetfalvi Mariann

      


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése