Szövegértés - az iskolai siker alapja


Napjaink egyik sarkalatos problémája a szövegértés. A felmérések, kutatások azt mutatják, hogy bizony gyermekeink sokszor nem értik mit olvasnak. Ez a probléma azért igen jelentős, mert kihat egyéb más területre is.
Ha a gyerek nem érti mit olvas, nem tud tanulni, hiszen akadályozza a többi tantárgy ismereteinek befogadásában is.
Nézzük, mi áll a háttérben, és milyen megoldások vannak!


Ennek a problémának sok összetevője van, sokak szerint ez társadalmi kérdés, mások pedig azt mondják, hogy egyedül az iskola hibás ebben.  Azt gondolom, hogy ez azért nem egészén így van. Eben felelőssége van az iskolának, a szülőnek, a társadalomnak is - és mindhárman tudnának tenni a helyzet javításáért.
A mai kor gyermekei keveset beszélnek. Sokat ülnek a Tv, a számítógép képernyője előtt, sokszor olyan műsorokat néznek, amelyekből alig értenek valamit. Jellemző, hogy az ott elhangzott kifejezéseket beépíti a szókincsébe és használja anélkül, hogy ismerné annak jelentését.
A gyerekek szövegértése gyenge, ennek egyik oka az, hogy a szókincsük gyakran átlag alatti.
Először is ezen kell változtatni. Sok olyan feladatot lehet játékosan elvégezni, amely a szókincsüket fejleszti, akár otthon is. (Erről olvashattok kicsit többet ebben a cikkben: Gyermekszókincs)


A szövegértés fejlesztését már el lehet kezdeni az olvasás tanulásával párhuzamosan. Ha már egy-egy szót el tud olvasni, akkor annak megértéséről is meg kell győződni.
Nem csak az iskola feladata , hogy a szövegértést fejlessze, otthon is könnyen tudunk ezzel egy kicsit foglalkozni.Hogyan? Egyszerűen sokat kell otthon beszélgetni, hogy a kifejezőkészsége, szókincse gyarapodjon, fejlődjön. 
Olvassunk fel mesét, ha még a gyerek nem tud olvasni. Olvasás után mindig beszéljük meg, miről is szólt a történet, mit értett meg belőle.Rákérdezhetünk a szereplőkre, a helyszínre, a cselekményre, é a szereplők tulajdonságaira is. Ezek a kérdések egyszerűek, a gyerekek általában könnyen tudnak rá válaszolni, mi pedig hamar kideríthetjük, hogy érti-e amit hallott, vagy később, amikor már önállóan is tud olvasni, hogy mit olvasott.

A szövegértés fejlesztése során fontos, hogy a gyerek jól tudjon tájékozódni a szövegben. Ezért ha otthon gyakorlunk is, érdemes a szöveget egységekre, bekezdésekre tagolni. A szöveghez kapcsolódó kérdések, feladatok mindig kövessék a bekezdések sorrendjét, így a gyerek pontosan tudja, hogy merre keresse a választ a szövegben. 
A szöveg tagolása alkalmas lesz később arra is, hogy megtanulja a gyerek kiemelni a lényeget. Ezt a feladatot részenként elvégezheti, majd ennek segítségével készíthet vázlatot, kivonatot.
Ez azért fontos, mert ez nagyon lényeges a tanulás folyamatában, az ismeretek elsajátításában, a vázlatkészítés már egy magasabb lépcsőfoka a szövegértésnek.

Az egyszerű feladatok elvégzése után, amelyekre egyértelmű, konkrét választ adhat a gyerek, jöhetnek a nehezebb, gondolkodtatóbb feladatok, kérdések. Ilyenek pl. a sorrendiség kérdése, cselekmények sorbarendezése. Feltehetjük a miért kérdést, melyre már a válasz nem egyszerű, el kell rajta gondolkodni, következtetéseket kell levonni.

Fontos feladat lehet a vélemény nyilvánítása, hiszen a gyerekek szeretik elmondani a véleményüket, és ez gondolkodásra ösztönzi őket. A másik hasznos technika a történet befejezése, ezt is szeretik a gyerekek, és fejleszti a gondolkodást, kreativitást.

Nagyon kedvelik a gyerekek a rajzos feladatokat. Ez is lehet egészen egyszerű, színezés, de lehet rajzkiegészítés is a mondatok alapján, vagy lehet  rajzosan kérni például egy befejezést is. De akár a szöveg lényegét is lerajzolhatja. Sok lehetőség van tehát, amelyek nem is feltétlenül "feladatok", hanem játékok a gyermek számára, és amelyeket otthon egyszerűen fel tudunk használni. Ha úgy látjuk, hogy gyermekünknek szüksége van segítsége, akkor sem szabad megfeledkezni arról, hogy vannak tehát olyan területek, ahol a szülő is hatékonyan részt vehet a munkában. Közös érdekünk, hogy gyermekeink fejlődése minden területen megfelelő legyen.

Ha úgy érzed, hogy a szövegértéssel kapcsolatban szakmai segítségre van szüksége gyermekednek, akkor kattints ide!

Szigetfalvi Mariann

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése