Tippek hatékony tanuláshoz, koncentráláshoz

Gyakran érezzük úgy, hogy nem megy túl jól a koncentrálás munka, vagy tanulás közben. A gyerekek is vannak így ezzel néha, sőt gyakorta előfordul (pl. a figyelemzavaros tanulók esetében), hogy ez folytonos jelenség, és folyamatos küzdelmet igényel a gyerektől. Ez is azonban, mint szinte minden, fejleszthető, tanulható! :) Odafigyelés kérdése - otthon és az iskolában is oda kell figyelni néhány szabály betartására, és jó, ha a következő tippek közül használtok egy párat!
Kilenc TIPP a tanulmányi koncentráció fejlesztésére, gyerekeknek

1. Tanuljon egy csendes helyen, amely mentes minden zavaró körülménytől. Nagyon jó, ha egy fix, kényelmes kis tanulóhelyet alakítotok ki a lakásban, ahol nem zavar semmi az odafigyelésben. Egy asztal egy kényelmes szék és egy csendes zug kell hozzá :)

2. Nagyon hasznos, ha "okosan tanul", és megtanulja megtervezni a tanulást: készíthet tanulási ütemtervet, akkor sokkal könnyebb "megtalálni az elveszített fonalat" és visszatérni a tanuláshoz, még akkor is, ha közben elkalandozik kicsit a figyelme. Jó tipp az is, ha ezt a tervet egy látható helyre - asztalra, falra - kiragasztjátok, mert akkor mindig látja, mi jön, és mi az, amit már megcsinált - ebből nyerhet egy kis motivációt is pluszban.

3. Készítsen elő minden szükséges eszközt, ami a tanuláshoz kell! Ha közben matatni kell toll, radír vagy bármi után,  az eltereli a figyelmet, és nehéz lesz visszatalálni. A könyvekre és füzetekre is vonatkozik mindez - legyenek az asztalon, de csak azok, amelyekre szükség is van. Ne legyen felesleges dolgokkal körülvéve, mert az "csábító" lehet a figyelmének...

4. Figyeljétek meg, hogy mikor a legfogékonyabb, melyik napszakban, és a tanulást időzítsétek ekkorra! Ilyenkor sokkal könnyebben megy az odafigyelés is.

5. Éhesen fáradtan, ne kezdjen hozzá a munkához, kell előtte egy kis pihenés, lazítás a testnek és a szellemnek is.

6. Tanulás előtt próbáljon meg kikapcsolódni, valamilyen más tevékenységgel! A mozgás a legjobb, de ha csak pihen és beszélgettek is hatásos lehet - a lényeg, hogy ne az agyát megterhelő dolgot csináljon (TV, számítógép nem a legszerencsésebb). 

7. A feladatok között állítson fel egy sorrendet, és egyszerre csak egy feladatra figyeljen, ha kész van, ki is lehet pipálni a tervben, és jöhet a következő. A lényeg, hogy ne vesszen el a sok teendő között.

8. Mi az ami a legnehezebb, mi az, ami a legkönnyebb? Ezt fontos eldönteni a tanulási folyamat elején, majd tanuláskor egy nehezebb dolgot egy könnyebb kövessen. 

9. Iktasson be szüneteket! A legjobb, ha az egyes feladatok között jön-megy, játszik, vagy beszélget, esetleg eszik egy kicsit - de csak akkor, ha egyet már befejezett, és egy másikat még nem kezdett el.

Ha ezeket a technikákat betartjátok, akkor könnyebben megy majd az odafigyelés, és kiegyensúlyozottabb lehet a tanulási folyamat. Több infót erről a témáról az ingyenesen letölthető Tanulj meg Tanulni című kiadványunkban találtok. Jó tanulást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése