Segítenél a gyermekednek?

A szülők alapozhatják meg a gyermekeik iskolai sikereit, vonták le a tanulságot egy kiterjedt OECD vizsgálat során a kutatók. A szülők azzal érhetik el a tapasztalt szignifikáns javulást, ha gyermekkorban nagy figyelmet fordítanak a közös olvasásra, éneklésre, játékra, sőt a közös családi étkezések / beszélgetések is szerepet játszanak, derült ki a nemzetközi felmérés során. Mi a titok ebben?

A tanulmány szerint a gyermekek ezekkel a tevékenységekkel a szülőktől bátorítást, motivációt nyernek már óvodáskorban, s ez megalapozza az iskolás éveiket és a továbbtanulást is.

Azt eddig is tudtuk, átéreztük mindannyian, hogy gyermekeinknek jót tesz mentálisan is az, hogy beszélgetünk velük, ha megvitatunk pl. meséket, ha együtt olvasunk, vagy ha bármilyen közös tevékenység kapcsán beszélgetünk a világ dolgairól. Most viszont tudományosan bebizonyították, hogy azok a gyermekek, akik ilyen körülmények között nőnek fel, valóba, szignifikánsan is kimutatható módon jobb eredményeket érnek el. 

Ez új fényt vet az örök kérdésre, hogy mi határozza meg jobban egy gyermek fejlődését, a genetika, vagy a környezet? 
Természetesen a genetikai, örökölt tényezőkön nem tudunk változtatni, de mindennek a tanulsága, hogy odafigyeléssel, egy motiváló környezet és biztos csalási háttér kialakításával rengeteget fejlődhet gyermekünk, még akkor is, ha valamilyen organikus eredetű problémával, vagy tanulási nehézségekkel küzd. Ez nyert most bizonyítást, s ez adhat motivációt minden szülőnek, minden családnak, ahol problémákkal küzdő gyermek él: nincs olyan, hogy nem lehet változtatni, fejleszteni! És a fejlődésért Te mint szülő teheted a legtöbbet!

Természetesen találsz ehhez sok segítséget, tanácsokat, és érdemes is kihasználni ezeket - mint pl. a mi oldalunk is - de neked kell egy kis odafigyeléssel a gyermeked fejlődése szempontjából megfelelő környezetet, közeget kialakítani.

Nézzük, hogy melyek a fontos tényezők:

1. Beszélgess vele sokat! Kérdezd meg, mi volt a suliban, mi van a barátaival, hogy mit gondol dolgokról stb. Légy kíváncsi a véleményére, és hallgasd is végig érdeklődéssel, vitass meg vele dolgokat. Természetesen rávezetheted arra is, hogy valami nem úgy van, mint ahogyan ő gondolja, de ezt ne egy kijelentő mondatban tedd, hanem beszélgetéssel!

2. Napi szintű közös tevékenység - rajzolás, játék, mesenézés, természetesen beszélgetéssel kísérve. A legjobb, ha ezek ráadásul tanulságos mesék, fejlesztő játékok, fejlesztő feladatok...

3. Olvassatok közösen, és beszéljétek meg! A tanulmány szerint ennek van az iskolai sikerekre a legnagyobb hatása, a szülők azonban a 5-6 éves kor után már gyakran megfeledkeznek erről. Mégpedig azért, mert a gyerek, főleg iskoláskorban, többször feltesz olyan kérdéseket, amelyekre esetleg nem tudunk válaszolni.  A tanulmányban arra is külön kitérnek, hogy a közös olvasás és beszélgetés nem igényel bölcsészdiplomát... Nem baj, sőt természetes, ha néhány területen bizonytalan vagy, vagy nem tudsz mindig minden kérdésére válaszolni. Nem is kell! Maxium együtt utánanéztek a válasznak valahol, ha valóban olyan fontos.

Sokat tehetsz te is tehát azért, hogy gyermeked a legjobbat hozza ki magából az iskolában. Mindezek nagyon egyszerű dolgok, a szülők nagy része ösztönösen tudja is, hogy a gyermekeknek erre lenne szüksége. Viszont a mai rohanó világban gyakran nincs elég idő mindezt megvalósítani, ezért kell külön hangsúlyt fektetnünk minderre.

by: Szigetfalvi Mariann

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése