Advent


Az esztendő legszebb ünnepe a karácsony. Nem csak legszebb, hanem a legcsaládiasabb is. Ekkor minden a szeretetről, a nyugalomról, a harmóniáról, a barátságról szól. De talán ugyanilyen fontos és kellemes az ünnepre való készülődés is.
A gyerekek nagy izgalommal várják az ünnepeket, megérkezi a Mikulás, és megkezdődik a nagy ünnepre való várakozás. Izgulnak, vajon milyen lesz a karácsonyfa, mit kapnak ajándékba, és azon is törik a fejüket, hogy ők mivel lepjék meg szeretteiket.


Elkezdődött az advent időszaka. Ilyenkor már megkezdődik az ünnepre való felkészülés. Ebbe a készülődésbe vonjuk be a gyerekeket is. Imádni fogják, és olyan ötletekkel állnak elő, amire mi felnőttek nem is számítunk, ami nekünk eszünkbe sem jutna. Nézzünk néhány ötletet ehhez!

A lakásunkat, otthonunkat is készítsük fel az ünnepre, díszítsük fel apró, az ünnephez illő tárgyakkal, díszekkel. Ebben sok ötletet kaphatunk a gyerekektől. Nem feltétlenül szükséges az üzletekben kapható díszekre hagyatkozni, hiszen készíthetünk házilag is, otthon a együtt kis lakásdíszeket.
Ezeknek sokkal nagyobb értéke lesz, mint amit megvásároltunk, és hangulatossá, meghitté, ünnepivé varázsolják környezetünket. A gyerekeink pedig örömüket lelik a készülődésben és büszkék lehetnek az általuk készített díszekre.

Ebben az időszakban megindul az ajándékvásárlási roham. Elkezdünk idegeskedni, hogy mindent időben beszerezzünk, mindenkinek megfelelő ajándékot vegyünk. A gyerek ezt tapasztalja évről-évre, felnőttként ő is ezt a szokást viszi majd tovább. Elgondolkodtatok már azon, hogy nem biztos, hogy az a jó, amit megvásárolunk? Próbáljuk meg őket az ilyen feszültségektől távol tartani.

Nem csak mi, hanem ő is szeretne ajándékozni, és jó kis program lehet az ajándékok közös elkészítése a családtagoknak. A segítségünkkel így nagyon büszke lesz majd magára! Az otthon gyártott ajándékoknak mindenki jobban örül, hiszen több bennük a szeretet, és sokkal többet minden vásárolt ajándéknál. Az advent időszak kiválóan alkalmas tehát egy kis közös játékra/munkára!


Közös családi program lehet ilyenkor a szokásos karácsonyi süteménysütés is. Ebbe a tevékenységbe is aktívan bekapcsolódhatnak a gyerekek. 
A lakást belengi a karácsonyi sütemények kellemes, fahéjas illata, a család együtt van, a gyerekek nagyon jól érzik ilyenkor magukat. Az elkészült süteményekből akár ajándékozhatunk is, vagy vihet az iskolai ünnepre is.

Ezekre az együtt töltött időkre, elfoglaltságra felnőttkorában is emlékezni fognak a gyerekek, és ezek lesznek a karácsonnyal kapcsolatos legszebb emlékei. És persze szép élményt jelentenek nekünk, szülőknek is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése