Figyelemfejlesztés

Sok gyermek és szülő küzd azzal a problémával, hogy a gyermeke nehezen figyel, figyelme gyakran elkalandozik, csak nagyon rövid ideig köthető le, gyorsan elfárad.
Gyakran tanácstalanok, nem tudják mihez kezdjenek ebben az esetben. Sokszor csak szóban nógatják a gyereket, amely nem vezet eredményre. Ha Te is jártál már hasonló cipőben, olvass tovább!





Az ilyen esetekben nincs egyszerű dolgunk szülőként.
Minél többet mondjuk a gyereknek: „ Már megint nem figyeltél próbálj meg jobban figyelni”, annál nagyobb ellenállásba ütközünk. Ugyanis az ilyen gyerek nem szándékosan nem figyel, nem a klasszikus értelemben nem figyel. Ez egyfajta zavar, amelyről ő nem tehet, és nem tudja egyedül legyűrni ezt az akadályt.
Nagy segítségére lehet ebben a szülő. A szülőnek ismernie kell a gyermeke problémáját, el kell azt fogadni, és azon dolgozni, hogy segítsen a gyereknek.

De hogyan? Ez egy igen jelentős kérdés. Hiszen nem mindegy, hogy hogyan állunk a problémához. 
Nagyon fontos, hogy a gyerek ne érezze a gyerek nyűgnek ezeket a feladatokat, a legjobb, ha játékos formában közelítünk hozzá. Lehet ez egy közös játék pl., vagy akár egy kis verseny is, a helyzetből adódóan.
Ezek a játékok  persze a szülő részéről egy kis tervezést igényel, de megéri a ráfordított időt, energiát.

Az alábbiakban találtok néhány jó technikát, amelyekkel könnyen lehet fejleszteni kicsit a figyelmét. Érdemes ezeket a feladatokat tréningszerűen, rendszeresen végezni a gyerekkel, mert csak akkor lesz érezhető hatásuk.Egy-egy ilyen feladat nem csak a figyelmet fejleszti, de jó hatással van egyéb területekre is, az elvégzésük pedig könnyű. Nem kell különleges, nehezen végrehajtható, sok időt, fáradtságot igénylő dolgokra gondolni, elég, ha a mindennapokból indulunk ki, a környezetünkből - nagyon jól fel lehet használni a meglévő játékokat, eszközöket, csak egy kis találékonyság kell hozzá.



Néhány egyszerű tipp, az otthoni figyelemfejlesztéshez:

  • Nézz ki az ablakon! Lehet, hogy kissé egyszerűnek hangzik, de igen hasznos. Nem kell hozzá semmi, csak időt szánjunk rá! Alkalma nyílik a gyereknek megfigyelni a környezetét, mégpedig tudatosan. A megfigyelés után beszélgessünk, kérdezzünk rá bizonyos dolgokra! Pl.. Miből mennyi van? Milyen színű kabát volt a járókelőn? 
  • Ha tömegközlekedéssel utazunk, az kiváló lehetőség a megfigyelésekre, és a memóriát is fejleszti. Miután hazaértünk, el lehet beszélgetni arról, hogy mit látott utazás közben. Tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyek megmozgatják az emlékezetét, ne csak egyszerű dolgokra kérdezzünk rá. Pl. Hány férfi utazott a buszon? Mi volt a sötét ruhás kezében? Milyen újságot olvasott az előttünk ülő? stb…
  • Nagyon jól fejlesztik a figyelmet és a memóriát egyaránt a memóriakártyák. Lehet kapni készen ezeket, de jól elkészíthetőek otthon is. A figyelem és az emlékezet fejlesztésén kívül ezek alkalmasak lehetnek egyéb ismeretek elsajátítására is, ha valamilyen adott témáról szólnak.
  • Mintamásolás, mintakövetés, soralkotás, ritmus követése. Ehhez jól használhatók az otthon megtalálható  építőjátékok, rajzos eszközök. Elkezdtem egy mintát, folytasd ugyanúgy! Figyeld meg a mintát, most megváltoztatom, mi változott?
  • Képek segítségével: Mi a különbség? keresd meg a két rajz között a különbséget, jelöld be! Ehhez a feladathoz alkalmas képeket találhatunk rejtvényújságokban, vagy az interneten - de aki picit jobban ért a számítógéphez, maga is könnyen készíthet. Pl. családi fotókon el lehet rejteni dolgokat :)
  • Szintén képes feladat: Figyeld meg a képet, majd egészíts ki a hiányosat ugyanolyanra! Ehhez szükség van egy képre/rajzra, és egy olyan változatára, ami hiányos. Szintén számítógépen meg tudjuk csinálni ezeket, vagy akár egy fénymásolóval.
  • Képmásolás nagyobbak esetébe, célszerű olyan képekkel, amin valamiből sokat látunk
  • Képkeresés: Keresd meg a nagy képen a kicsit! Ezt is számítógépen egyszerűen megcsinálhatjuk, csak rá kell másolni egy nagyobb képre ugyanazt kicsiben, akár többször is, elrejtve
  • Hallás utáni figyelem fejlesztésére alkalmasak a rövid mesék, szövegek de akár a hírek is. Olvassunk fel egy rövid szöveget, vagy hallgassunk meg egyet, majd ezzel kapcsolatosan tegyünk fel kérdéseket, adatokra vonatkozóan! Hányan voltak, mikor, hol stb.

Ezek a feladatok otthon is, saját eszközökkel és különösebb anyagi ráfordítás nélkül is, nagyon könnyen kivitelezhetőek. Emellett nagyon sok fejlesztő színezőt, munkafüzetet árulnak könyvesboltokban, és a neten is rengeteget lehet találni. Hamarosan ezen az oldalon, illetve a Feladattárunkban is hozzáférhetsz majd figyelemfejlesztő feladatokhoz is, hogy ne kelljen sokéig keresgélni.

Jó játékot!
Szigetfalvi Mariann

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése